TV Doki

Idén 120 éves a magyar film

2021. január 21. - TV Doki

2021. április 30-án ünnepeljük az első megrendezett magyar film, A TÁNCZ elkészülésének 120. évfordulóját. Ez alkalomból a Nemzeti Filmintézet színes programsorozatot indít.

120.jpg

 Kép forrása: budaorsiinfo.hu

A programsorozat nyitányaként a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megrendezi a Magyar Film Napját április 30-án, amikor Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz először bemutatásra került. Bár az első megrendezett jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképből csak fotók maradtak fenn.

article_atancz_1901_plakat_nfifilmarchivum.jpg

A táncz plakát (forrás: NFI Filmarchívum)

A jubileumi év keretében a Nemzeti Filmintézet Nemzetközi Mozgóképes Hungarica Kutatási Programot indít a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására, hozzáférhetővé tételére és lehetőség szerinti hazahozatalára. A magyar filmtörténet 120 éve alatt készült filmek több mint harmada - köztük az első filmalkotásunk, A táncz - ma is elveszettnek számít, vagy kallódik.

A jubileum kapcsán Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos Jókai Mór több mint száz évvel ezelőtti sorait idézte:

„Csodálatos egy valami ezek a mozgóképek, amelyek mint bogarak a fehér falon másznak. Amikor őket először Nizzában láttam: elámultam, elképedtem azon, hogy az ördöngös fotográfmasina mi mindenre képes. (...) Újra és újra elvarázsol mindnyájunkat a mozgókép, az örök csoda, amely minden technikai forradalmat túlélt a hangosfilm megjelenésétől kezdve a televízió berobbanásán át a mindent behálózó digitális jelenig. Nemrég ismét egy filmtörténeti pillanathoz érkeztünk, amikor 120 év magyar filmkincsét tettük elérhetővé az NFI online streaming szolgáltatásán, a FILMIO-n”

„Az utolsó órákban járunk, hogy a filmtörténet első 120 éve alatt készült és a világban még kallódó magyar alkotásokat és mozgóképes értékeinket felfedezzük, megmentsük és elérhetővé tegyük a ma és az utókor számára. A gyűjteményi digitalizáció, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum aktív szerepvállalása a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségében és az online tér olyan feltételeket biztosít a filmek felkutatására és azonosítására, amelyekről évtizedekkel ezelőtt nem is álmodhattunk”

- mondta Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatója.

Videó forrása: youtube.com/nemzetifilmintezet

Júliusban az NFI együttműködésével filmtörténeti kiállítás nyílik a Ludwig Múzeumban, ahol a látogató megismerheti a magyar film gazdag és fordulatos történetét a kezdetektől napjainkig. A kiállítás bemutatja a film születésének izgalmas időszakát, a gyártás- és mozitörténet korszakait, és a fennmaradt tárgyi emlékeit. Megemlékezik a nagy nemzetközi sikerekről, a külföldön alkotó világhírű művészekről és hatásukról a világ filmművészetére. A mozgóképkultúra átfogó népszerűsítése jegyében lesznek vetítések a Ludwig Múzeumban, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, filmklubokban és szabadtéren országszerte.

 

Felhasznált források:

https://promotions.hu/orszagos/zene-film-kultura/2021/01/19/120-eves-a-magyar-film-nemzeti-filmintezet-programsorozat-unneples/

https://nfi.hu/hu/hirek/a-120-eves-magyar-filmet-programsorozattal-unnepli-az-nfi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr3416398092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása