TV Doki

Közeleg a Golden Globe, hangolódjunk a legjobbakkal

2021. február 24. - TV Doki

Most vasárnap derül ki, hogy idén kik és mely alkotások kapják a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének díjait, azaz a Golden Globe elismeréseket. Hazai idő szerint hétfő hajnalban lesz a gála, melynek ceremóniamesterei Tina Fey és Amy Poehler lesznek. Ezúttal két alkotás, – az Aranypolgár forgatókönyvírójáról, Herman J. Mankiewiczről szóló fekete-fehér játékfilm – a Mank, valamint A Korona című televíziós történelmi drámasorozat kapta a legtöbb – hat-hat – jelölést. Kérdés, hogy ebből mennyit sikerül valóra váltaniuk és megközelítik-e majd a filmes kategóriák eddigi rekordereit, amiket most bemutatok. (A sorozatok ebben a bejegyzésben nem szerepelnek.) 

Ha csak abból indulunk ki, hogy mikor készültek a legtöbb Golden Globe díjat besöprő filmek, akkor arra a megállapításra juthatunk, hogy az 1970-es évek voltak a filmgyártás igazi aranykora. Nem vitás, hogy ma már kultikusnak számító alkotásokat nézhetett a mozik akkori közönsége is, de azért meglepő, hogy a díjhalmozó - öt, hat, illetve hét elismerést begyűjtő - filmek között a hétből öt is erre az évtizedre esik.

Orosz klasszikus 

doktor_zsivago.jpg

Kép forrása: smokingbarrels.blog.hu

A rekorderek között a legrégebbi alkotás az 1965-ös Doktor Zsivágó, ami öt elismerést érdemelt ki. A David Lean által rendezett amerikai filmdráma Borisz Paszternak Zsivago doktor című, Nobel-díjas regénye alapján készült. A film az első világháború, illetve az 1917-es októberi oroszországi forradalom idején játszódik, de a sorsfordító történelmi események inkább csak a háttért szolgáltatják egy szerelmi háromszöghöz. A rendező korábban az Arábiai Lawrence-szel és a Híd a Kwai folyón című klasszikusokkal alapozta meg hírnevét, a díjnyertes produkcióban pedig olyan sztárok játszottak, mint Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, illetve Alec Guinness. Érdekesség, hogy mai szemmel szinte aprópénzből, 11 millió dollárból készült el a film és ennek a tízszeresét hozta a mozikban.

Kihagyhatatlan szerelmi történet 

lovestory.jpg

Kép forrása: tg24.sky.it

Szintén öt elismerést gyűjtött be az egyik legközismertebb romantikus film, a Love Story. Az 1970-es alkotás a gazdag családból származó egyetemista, Oliver és Jenny szerelmének történetét meséli el. A fiataloknak nem csak a társadalmi különbségekkel, a családjaik ellenkezésével kell megküzdeniük, de szembe kell nézniük azzal is, hogy Jenny halálos beteg lesz. A rendezői székben Arthur Miller ült, Jenny-t Ali MacGraw, Olivert pedig Ryan O'Neal alakította. A film elnyerte a legjobb dráma, színésznő, rendező és forgatókönyv díját is az 1971-es Golden Globe díjkiosztón. De nem csak a kritikusok imádták, elképesztő közönségsiker is volt, hiszen mindössze 2,2 millió dollárból forgatták, és 136 milliót hozott a jegypénztárakban. Remek színészi alakítás, mai szemmel talán egy kicsit vontatott történetmesélés jellemzi a filmet, aminek megnézéséhez érdemes bekészíteni egy nagyobb adag papírzsebkendőt.

A Corleone-k felemelkedése

don.jpeg

Kép forrása: blikk.hu

Ha elhangzik a név, Don Corleone, valószínűleg mindenki lelki szemei előtt megjelenik Marlon Brando fekete szmokingban, vörös rózsával a hajtókáján. Az 1972-es alkotás elképesztően nagy sikert aratott, nem véletlen, hogy később jött még pár folytatás. A Keresztapa meghozta a nagy áttörést Francis Ford Coppolának és Al Pacinonak, illetve új életet lehelt Marlon Brando karrierjébe, aki ezt követően olyan alkotásokban kapott szerepet, mint az Utolsó tangó Párizsban, a Superman, vagy az Apokalipszis most. A film a maffia világát mutatja be, vagyis egy nagyon érzékeny és egyben izgalmas témához nyúlt, kiemelkedő színészi, rendezői és operatőri teljesítménnyel. Nem csoda, hogy öt Golden Globe elismerést is besöpört, a mozikban pedig nagyjából 280 millió dollárt hozott, amivel a bemutatás évében a legeredményesebbnek bizonyult.

Elvis nem vállalta

starisborn.jpg

Kép forrása: filmezzunk.hu

Az 1976-os Csillag születik már a harmadik feldolgozása volt egy valószínűleg a valóságban is már sokszor lejátszódott történetnek. Először 1937-ben, majd 1954-ben Judy Garland és James Mason főszereplésével filmesítették meg a sztorit, amiben a sikeres zenész beleszeret egy fiatal, tehetséges lányba, egyengeti az útját, sztárt csinál belőle, de mint oly sok esetben, a tanítvány felülmúlja a mestert, amit az nem igazán tud feldolgozni. Az öt Golden Globe-ot nyerő 1976-os feldolgozásban Barbra Streisand alakította Esther Hoffmannt, az öregedő rockzenészt pedig Kris Kristofferson játszotta. A film vígjáték- és musical kategóriában halmozta az elismeréseket, Streisand és Kristofferson is nyertek. Érdekesség, hogy a férfi főszerepre Elvis Presley-t szerették volna megnyerni az alkotók, akit érdekelt is a lehetőség, azonban túl magas gázsit kért, amit a producerek nem akartak kifizetni, így végül nem vállalta. A film nem csak kritikai, üzleti szempontból is nagy siker volt, 6 millió dolláros büdzsével 80 millió dolláros jegybevételt értek el a mozikban. A sztorit egyébként 2018-ban ismét feldolgozták Lady Gaga és Bradley Cooper főszereplésével, annak a filmnek a legismertebb dala elképesztő karriert futott be.

Lázadó Nicholson

sza_ll.jpg

Kép forrása: port.hu 

Az Amerikai Filmintézet a történelem legnagyobb filmjeit felvonultató listáján a 33. helyen szerepel a Száll a kakukk fészkére, és az 1975-ös alkotás nagyon jól teljesített a Golden Globe-on is, 1976-ban összesen hat elismerést nyert el. A cselekmény egy elmegyógyintézetben játszódik, ide kerül Patrick Murphy, és nagyon hamar összetűzésbe kerül a helyet uraló Ratched nővérrel és csapatával. Ettől a filmtől kár lenne happy endet várni, a Ken Kesey regénye alapján készült alkotás egy önmagát bukásra ítélő ember története, aki nem képes szembenézni tettének következményeivel és így még nehezebb helyzetbe kerül, ugyanakkor nem veszíti el a reményt és a képességet a lázadásra, igaz végül ez okozza a vesztét. Az alkotás érdekessége, hogy Kirk Douglas rendelkezett ugyan a filmjogokkal, de túl öregnek érezte magát a főszerepre, így végül Jack Nicholson kapta a főszerepet, a rendezői székben Milos Forman ült, a producer pedig Michael Douglas volt.

Török börtön hozta a díjesőt

expressz.jpgKép forrása: port.hu 

Egy meglehetősen sötét hangulatú dráma a hat Golden Globe díjat begyűjtő Éjféli expressz, melynek amerikai főhősét, Billy Hayes-t kábítószer-csempészettel vádolják és Törökországban börtönbe kerül. Nagy meglepetést mai szemmel valószínűleg nem okoz, hogy a börtönkörülmények kis híján végeznek vele, de 1978-ban átütő erővel hatott az ottani viszonyok ábrázolása. A kilátástalan helyzet ellenére barátokat is talál a börtönben, illetve bár az életével játszik, de elhatározza, hogy felszáll az „éjszakai expresszre”, ami a börtönszlengben a szökést jelenti. A korabeli kritikák kiemelték a realisztikus ábrázolásmódot, az pedig valószínűleg még vonzóbbá tette az akkori nézők számára, hogy az alkotás Billy Hayes önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült, igaz a filmesek számos pontban eltértek a könyvtől.

Taroló musical

lalaland.jpeg

Kép forrása: hashtagmagazin.net

A 2016-os év egyik bombameglepetése volt a Kaliforniai álom, hiszen lényegében egy musical filmről van szó, ami a szakma és a közönség elismerését is elnyerte. Maga a történet nem túl eredeti, két fiatal az álmait kergeti Los Angelesben, egyikük híres színésznő szeretne lenni, másikuk saját bárt akar nyitni, ahol csak a dzsessz zenének élhet. Egymásba szeretnek, ám a karrierjük beindulásával jönnek a konfliktusok a szerelmesek között, és bár mindketten elérik, amit akartak, nem együtt valósítják meg álmaikat. A film fő vonzerejét természetesen a zene, a dalok és tánc jelenti, no meg Emma Stone és Ryan Gosling remek alakításai. Mindketten díjazottak lettek, ahogy a rendező, Damien Chazelle is, a produkció pedig összesen 7 elismerést söpört be, amivel rekordot döntött.

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr6216437864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása