TV Doki

Itt a vég! - Katasztrófafilmek, amiket kár lenne kihagyni

2021. február 05. - TV Doki

Száguldó üstökös vagy kisbolygó, hatalmas napkitörés vagy a Föld belsejében végbemenő misztikus történések – számos módon érte már végzetes fenyegetés a filmvásznon bolygónkat, és bár voltak veszteségek, hősies erőfeszítések árán mégis sikerült megmenteni az életet. Most szombat este a TV2-n az egyik kedvenc katasztrófafilmemet vetítik, a Holnaputánt, ami ugyan lassan 17 éves alkotás, de aktualitásából nem sokat vesztett. Úgy gondoltam, ezúttal egy ötös listában összegyűjtöm azokat a Föld pusztulásával fenyegető, természeti katasztrófákról szóló filmeket, amelyeket érdemes megnézni.

Spoiler alert! Aki még nem látta valamelyik filmet, és szeretne izgulni a hősökért és bolygónkért, fokozott óvatossággal olvassa ezt a bejegyzést.

 5. A mag

amag.jpg

Kép forrása: port.hu

Első hallásra - és valljuk be, talán másodikra is - egészen elvetemült akcióra vállalkoznak a 2003-ban készült film főhősei, akik egy speciális járművel egészen a Föld magjáig hatolnak le, hogy ott atombombát robbantsanak. Erre pedig azért van szükség, mert a Föld mágneses mezője instabillá vált és a tudósok szerint ennek oka, hogy bolygónk magja leállt, ami hosszabb távon a mágneses mező teljes eltűnésével jár, vagyis a földi életnek annyi. A kézenfekvő ötlet az, hogy valahogy be kell indítani a magot, erre pedig nem is lehetne jobb módszer, mint atomot hajigálni rá.

Összeáll a szupercsapat és hosszas előkészületek után indul a küldetés, ami bár komoly veszteségekkel jár az akcióban résztvevők részéről, de végül eléri célját – a Föld megmenekül. Bár a film 2003-ban készült, vagyis már nem számított újdonságnak, hogy számítógépes trükköket vessenek be, a katasztrófafilmek egyik legfontosabb összetevőjét jelentő nagyszabású pusztítás megjelenítése ennél az alkotásnál nem sikerült túl szépen, ahogyan a különleges hajó, a Vergilius mag felé tartó útjának ábrázolása sem túl élethű.

Cserébe meglehetősen jó szereplőgárdát sikerült összehozni, többek között Aaron Eckhart, Hilary Swank és Stanley Tucci is játszik benne, utóbbi egyébként szerintem a legjobb színészi teljesítményt nyújtja a filmben, a meglehetősen arrogáns, de nagytudású és a közös célért mindent feláldozó tudóst alakítva. Ha a trükkfelvételek nem is az igaziak, de maga az ötlet érdekes – persze már Verne álmodott a Föld középpontja felé tett utazásról -, a karakterek építésére elég idő jutott, van feszültség, és még egy elég érdekes fordulatra is jutotta, vagyis bőven megéri ráfordítani a valamivel több mint két órát.

4. Deep Impact

deep_impact.jpg

Kép forrása: napiujsag.hu

Morgan Freeman elnöki beszéde, illetve a nagyon fiatal Leelee Sobieski és Elijah Wood teszik többek között érdekessé ezt a filmet, aminek alapsztorija meglehetősen egyszerű: egy hatalmas, nagyjából 10 kilométer átmérőjű üstökös száguld nagy sebességgel a Föld felé. Az ütközés katasztrofális következményekkel, globális kihalással járna és az emberi civilizáció végét jelentené.

Ebben a nehéz helyzetben különlegesen megerősített óvóhelyekben, illetve egy űrküldetésben bízhat az emberiség. Bár katasztrófafilmről van szó, viszonylag kevés jelenetben láthatunk pusztítást, az alkotók inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy bemutassák, szerintük ilyen helyzetben hogyan reagálnának az emberek, illetve mit jelent feldolgozni azok számára a felelősséget, akiket a világ elpusztításával fenyegető üstökös ellen felküldtek. Morgan Freeman a tőle megszokott módon, elképesztő hitelességgel alakítja az amerikai elnököt. Elijah Wood az 1998-as film készítésekor mindössze 17 éves volt, de meggyőzően játssza a hirtelen jött ismertséget nehezen feldolgozó, az első szerelméért hősiesen küzdő tinédzsert. Az üstökös atomtöltetekkel történő felrobbantására felküldött űrhajó, a Messiás legénységéből pedig érdemes Robert Duvall alakítását kiemelni.

 3. Armageddon

armageddon.jpg

Kép forrása: port.hu

Érdekes év lehetett 1998 a moziba járók számára, hiszen mindössze két hónap különbséggel két, nagyon hasonló katasztrófafilmet is láthattak. A Deep Impact május 8-án került mozikba az Egyesült Államokban, majd július elsején megérkezett az Armageddon. Ez utóbbiban egy Texas méretű kisbolygó becsapódása fenyeget, ami szintén teljes kihalást hozna, és a megoldás is hasonló: űrhajót küldenek fel. Eddig nagyon hasonlít a két film sztorija, innen azonban már jönnek az eltérések, ugyanis az Armageddonban már két űrhajó indul a küldetésre, melynek során le is szállnak a kisbolygón, majd lyukat fúrnak, abba engedik le az atombombát, amit felrobbantanak.

A film meglehetősen hosszú, 151 perc, de jól elkülönülő részekre oszlik, és azt kell mondjam, szépen felépítették a történetet. Van idő és lehetőség megismerkedni a tengeri olajfúrókkal, akiket pár hét alatt kell kiképezni az űrbéli viszonyok elviselésére. A kötelező romantikus szál természetesen itt is adott, nagyon jól eltalált karakterekkel és remek színészekkel. A főszereplő Bruce Willis, a lányát Liv Tyler alakítja, oldalukon pedig Ben Affleck, Billy Bob Thornton, Owen Wilson, Steve Buscemi – hogy csak néhány nevet említsek. Ráadásul nagyon megvan a filmben az összhang a színészek között, Will és Affleck párosa szerintem nagyon jól működik.

Ráadásul a produkció kapott egy kis extra pénzt a látványra, ami érződik is; sokkal jobbak a trükkök, mint a Deep Impact esetében. Bár vegyes volt a kritikai fogadtatása, a közönség imádta a filmet, 140 millió dolláros forgatási költségvetés mellett 553,7 millió dolláros mozis bevételt hozott világszerte, ezzel 1998-ban ez lett a legnagyobb bevételt termelő mozifilm.

2. Holnapután

holnaputa_n.jpg

Kép forrása: port.hu

Sajnos semmit nem veszített napjainkra aktualitásából ez a 2004-es film. A Holnaputánban ugyan természeti katasztrófák sora, majd egy újabb eljegesedés következik be, de az események elindítója maga az ember – a film sztorija szerint ugyanis a környezetszennyezés miatt beinduló globális klímaváltozás okozza a rettenetes árvizeket és viharokat, amelyek Tokiótól Skócián át Log Angeles-ig pusztítanak. Az egyes viharok végül három szuperviharban egyesülnek, amelyek teljesen átalakítják az északi féltekét, aminek a nagy részét a film végére jégtakaró borítja.

A főhös Jack Hall (Dennis Quaid), paleoklimatológus, aki először fedezi fel az összefüggéseket, de hiába próbálja figyelmeztetni az illetékeseket, csak akkor veszik komolyan, amikor már késő. Viszonylag rövid idő, pár hónap alatt fordul nagyon rosszra a helyzet, majd végül pár nap alatt válik például New York a jég áldozatává. Jack fia, Sam (Jake Gyllenhaal) a városban reked, ezért a tudós néhány társával elindul, hogy megmentse. Az igazi tragédia, hogy a katasztrófa ellen semmit nem tehetnek az emberek, cserébe azért van hova menekülni, mert bár a klímaváltozás az egész bolygót érinti, de azért a déli országokban jóval kedvezőbb a helyzet, mint északon. Drámaiak és a jövőre nézve is figyelmeztetőek lehetnek azok a képsorok, amikor például az amerikaiak Mexikóba próbálnak átjutni az akkor már lezárt határon – vagyis az elmúlt évtizedek és napjaink folyamatainak az ellenkezője valósul meg.

A Holnaputánt nem érdemes tudományos szemüvegen át nézni, a tudományos hitelesség szempontjából elképesztően rossz kritikákat kapott. Viszont az emberi kapcsolatok kidolgozása, a viselkedés egy ilyen helyzetben, az elemekkel való küzdelem, illetve a drámai események filmvásznon való megjelenítése az egyik legjobb természeti katasztrófafilmmé teszi a listámon. A mozilátogatók mindenesetre egyértelműen szavaztak, a 125 millió dolláros költségvetésből készült film 552,6 millió dollárt termelt a filmszínházakban.

1. 2012

2012.jpg

Kép forrása: marieclaire.hu 

Sokan hittek abban világszerte, hogy 2012 elhozza a világvégét, mindezt a maja naptárra alapozva, amely szerint 2012 december 21-ével végetér a világ, habár a tudósok már akkor hangsúlyozták, hogy ennek semmilyen alapja nincs. Nos, azóta bebizonyosodott, hogy nem jött el a vég, de azért ennek apropóján sikerült elkészíteni az eddigi legjobb katasztrófafilmet – legalábbis szerintem. A 2009 novemberében bemutatott alkotásban minden megvan, amit ettől a kategóriától elvárhatunk, és még némi extrát is sikerült összehozni az alkotóknak.

John Cusack, Amanda Peet, Thandie Newton, Chiwetel Ejiofor, Danny Glover, Woody Harrelson alakítják a főbb szerepeket, vagyis meglehetősen erős színészgárdával készült a film. 280 millió dolláros költségvetéssel gazdálkodtak az alkotók, vagyis a rendezőként és producerként is közreműködő Roland Emmerichnek nem kellett spórolnia a digitális trükkökön, ami látszik is az alkotáson. Többször is nagyszabású pusztítás-orgiának lehetünk tanúi, melyek során az az érzésünk, hogy kifordul sarkaiból a világ. Megdöbbentő jelenet például, amikor felrobban a Yellowstone kaldera.

Az igazán jó katasztrófafilmekben persze a látvány mellett az is fontos, hogyan küzdenek a hétköznapi emberek a túlélésért. A sztori szerint egy hatalmas napkitörésből származó neutrínók felhevítik a Föld magját, ami katasztrófák sorozatához vezet és végül akkora kataklizmát okoz, ami az emberi civilizáció megszűnésével fenyeget. A 2012 egyrészt végig követi, hogy a hivatalos szervek, vagyis a kormányok milyen intézkedéseket hoznak ebben a helyzetben, másrészt pedig egy család életén keresztül egészen testközelből tapasztalhatják meg a nézők is, hogy mekkora káoszba dönti a világot a természet tombolása.

A Noé bárkáját idéző hatalmas hajók, a helikopterekkel a levegőben szállított állatok látványa, a Fehér Házra zuhanó repülőgépanyahajó, vagy éppen a Himalája hegyeit is elárasztó cunami mind emlékezetes jelenetek a filmben. A katasztrófa ezúttal sem marad el, mint a Holnaputánban, a túlélőknek alkalmazkodniuk kell, de azért van remény, van hova kikötni a modern bárkákkal. A 2012-ben John Cusack nagyot alakít, ahogyan az Adrian Helmsley geológust megformáló Chiwetel Ejiofor is. Woody Harrelson elképesztően hitelesen hozza a téveszmés, összeesküvés-elmélet mániás, kissé őrült Charlie Frostot, akinek ezúttal igaza van, és aki páholyból nézi, ahogy megsemmisül a Yellowstone.

A film cselekménye sok szálon fut, talán túlságosan is, és ez bizony meglátszik a játékidőn, hiszen 158 perces alkotás. Viszont a nézők nagyon szerették a mozikban, közel 770 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál. További érdekesség, hogy tavaly a pandémia kitörése miatt ismét ráirányult a figyelem, a Netflixen márciusban az egyik legnépszerűbb film volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr916416436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

accountant050915 2021.02.05. 22:32:38

Deep Impact volt a legnagyobb, középiskolásként nézve moziban, a katasztrófa jelenet olyan volt ami egy életre megmarad. Talán tavasszal játszották és emlékszem, fura volt kijönni a sötét teremböl és érezni ahogy a nap rásüt az ember arcára. Nagyon durván realisztikus volt fiatalon, lehet mai szemmel már másként nézném, de akkoriban egy különleges élmény volt.

blasiuss 2021.02.05. 22:40:53

Kicsit sajnálom, hogy csak az elmúlt 20 évből vettek filmeket. A listán szereplő filmekkel (a Magot leszámítva, ami szerintem rém gyenge film, de ez szubjektív vélemény) amúgy egyetértek, roppant látványos és élvezetes filmek, különösen a top 2 (személyes kedvencem a Holnapután). Ugyanakkor régebbi katasztrófafilmeket is lehetne szemlézni, véleményem szerint a Charlton Heston fémjelezte Earthquake (Földrengés), vagy a már-már kultikus Poszeidon katasztrófa simán elférne a listán.

blasiuss 2021.02.05. 22:58:33

@blasiuss: javítom magam: a Poszeidon katasztrófa más témájú film. :-)

Bafana 2021.02.06. 06:54:43

Lényeg, hogy Amerika megmentse a Földet. A háttérben ott legyen kihagyhatatlanul a zászlójuk!

Medgar 2021.02.06. 10:27:29

@fkv.115: Sajnállak hogy mindenről csak ennyi jut eszedbe. Fordulj szakemberhez.

Medgar 2021.02.06. 10:29:32

@szajer_jozsef_19: Vannak muricán kívül is értékelhető filmek, hála istennek az online platformokon találni jó párat...

steery 2021.02.06. 12:59:44

Az újabbak közül a Fertőzés, a 28 héttel később és a Greenland érdemel figyelmet.

Emmett Brown 2021.02.06. 13:00:27

Scorcher hexalógia a legjobb.

2021.02.06. 14:48:53

Ezek közül A mag jó.

2021.02.06. 14:52:08

@Bafana: Mondj még egy országot, amelyik technikailag és anyagilag egyáltalán eljuthatna akárcsak a tervezésig is egy hasonló fenyegetés esetén.

Void Bunkoid 2021.02.06. 20:55:27

@blasiuss: ó, a hetvenes évek! :) A katasztrófafilmek aranykora, brutális allstar szereplőgárdával, többnyire John Williams zenével, brutális hosszal (legtöbbje 2 és fél óra körül van), rettentő izgalmakkal, és legtöbbször enyhén vagy egyenesen nagyon lehangoló befejezéssel.

Bár némelyikük mai szemmel nézve viccesen bugyuta tud lenni, pl a Pokoli tornyon mindig röhögök, hogy közel három órában heroikusan küzdenek a már akkor negyvenes (hol volt még akkor, hogy a főszereplő csakis fess húsz körüli vagánymanó lehet, akkor még nem ők voltak a tipikus nagyfogyasztó réteg, nem őket kellett bevonzani) egykori westernfilmhősök, holott ha a kiérkező tűzoltók úgy jártak volna el, ahogyan általában a tűzoltók eljárnak egy ELEKTROMOS tűz esetén (ugyanis ugye a tüzet a szar elektromos kábelhálózat okozza), azaz szépen azonnal áramtalanítják az épületet, felmennek oda, ahol ég, eloltják, közben minden finomkodás nélkül a tetőn partizó illusztris urakat és hölgyeket felszólítják, hogy lehet azonnal letakarodni a földszintre a lépcsőn, ahogy tanulták, tök hepiend lett volna. Igaz, a film még egy szombat esti tévéfilm hosszát se érte volna el :)

lionking 2021.02.06. 22:56:41

@Void Bunkoid: Igen ezt a poént el is sütik a Fantasztikus labirintus-ban, kb a 10-ik percnél
Amikor a kiscsaj megkérdezi az egyik meseszereplőt, hogy jobbra vagy balra induljon, hogy a Manókirály várába érjen, akkor az azt mondja hogy (tán) jobbra mikor a lány el megy jobbra, akkor monológozza: tulajdonképpen balra van, de ha megmondom, rögtön odaér és vége a filmnek

Bafana 2021.02.07. 20:30:46

@trev: Ezen fenyegetések esetén felesleges lenne tervezni bármit. De csak a hasonlóan gondolkodó médiafogyasztók teszik fel így ezt a kérdést :)
Azt már meg se merem említeni, hogy egy-két földi katasztrófáért talán ők maguk a legnagyobb felelősök. Mint a piromániás tűzoltó, aki rohan oltani, miután gyújtogatott.
süti beállítások módosítása