TV Doki

Én táncolnék Veled – öt kihagyhatatlan táncfilm

Hétvégén jön a TV2 látványos táncos show-ja, a Dancing with the Stars fináléja, a TVDoki pedig ebből az alkalomból összeszedte a kedvenc táncos filmjeit, hogy legyen mivel hangolni a szombat esti partira.

2020. december 10. - TV Doki

„Vízszintes vágyak függőleges kifejezése” - szokták mondani a táncról és ha belegondolunk valamennyi, tánc tematikájú filmben erős romantikus szállal is találkozhatunk, és persze vérpezsdítő dallamokkal és időnként egészen izgalmas mozdulatokkal is, vagyis meglehetősen helytállónak tűnik ez a megállapítás. Az persze nagyon szubjektív, hogy kinek, mi jön be, nézzük most, hogy a TVDoki szerint melyek a kihagyhatatlan táncfilmek.

 5. Kötelező táncok (1992)

ko_t.jpg

Kép forrása: www.barabasvilla.hu

Mai szemmel már igazi klasszikusnak tűnik a Kötelező táncok, ami a versenytánc csillogó világába viszi el a nézőket, de azért sokkal inkább szól a kitörési vágyról, önmagunk megvalósításáról és persze a szerelemről. Az ausztrál film rendezője Baz Luhrmann, akinek neve az 1996-os Rómeó és Júlia, a 2001-es Moulin Rouge (zenéből és táncból ezekben a filmekben is van bőven) vagy a 2013-A nagy Gatsby kapcsán lehet még ismerős. A sztori szerint Scott Hastings (Paul Mercurio) az ifjú tehetség megmutatná egyedi stílusát, azonban az Ausztrál Szövetség elnöke ezt nem nézi jó szemmel, kizárja egy nagy versenyről. Otthagyja a táncpartnere is, pont a legnagyobb riválisa kedvéért, így pár héttel a következő nagy bajnokság előtt egyedül marad. Megismerkedik Frannel (Tara Morice), egy kezdő táncossal, majd az ő spanyol származású családjával, akiktől a fiatalok ellesik, hogy milyen is az igazi Paso Doble. Persze a nagy versenyig még próbálkozik zavarkeltéssel, egy alternatív partner helyzetbe hozásával a fiú családja, de a végén Frannel táncolja a Paso Doblét, hatalmas szenvedéllyel és a kötött tánclépések hanyagolásával. Mikor erre a bejegyzésre készültem visszanéztem azt a jelenetet és még most is beleborzongtam, amikor elhallgatott a zene, és először egy ember, majd az egész közönség kezdett tapsolni és arra táncoltak a fiatalok, akik természetesen a film végén összejönnek.

4. Step UP (2006)

stepup_1.jpg

Kép forrása: www.mafab.hu

Bevallom, nem vagyok egy nagy hip-hop rajongó, de a Step UP filmek közül az első megfogott, amiben valószínűleg nagy szerepe volt az alapfelállásnak, vagyis annak, hogy egymástól nagyon különböző világok találkoznak. Az amerikai zenés-táncos, romantikus filmet Anne Fletcher rendez, a két főszereplő pedig Jenna Dewan és Channing Tatum voltak, aki hip-hop tudását később a Magic Mike filmekben is bemutatta. A sztori szerint a Channing által alakított Tyler Gage barátaival betör egy művészeti iskolába, ahol komoly anyagi kárt okoznak, ezért közmunkára ítéli őt a bíróság. Ezt az iskolában kell ledolgoznia, ahol találkozik Nora Clarkkal, aki már a végzős előadására készül, azonban a partnere egy baleset miatt kidől. Itt jön a képbe Tyler, aki egészen új látásmódot és persze mozgást visz a produkcióba, amihez még jónéhány tehetséges táncos csatlakozik a suliból. Természetesen a két főszereplő egymásba szeret, és a vége óriási happy end, hatalmas siker a klasszikus táncot és a hip-hop elemeket ötvöző vizsgaelőadás.

3. Vezet a ritmus (2006)

vezet.jpg

Kép forrása: www.port.hu

Lepusztult iskola, kallódó diákok, akik számára a prostitúció, vagy a bűnözés a legvalószínűbb folytatás, amikor kikerülnek a suliból – és egy táncoktató, aki hadat üzen mindennek. Nagyon röviden így foglalható össze az Antonio Banderas főszereplésével készült film, aminek egyik érdekessége, hogy az általa megformált Pierre Dulaine valós személy, aki profi versenytáncos volt, majd oktató lett és saját tánctanítási módszert fejlesztett ki, illetve elindított egy programot a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi és érzelmi nevelésére – a tánc segítségével. Ebben a filmben is keverednek az elitbe tartozó és a kevésbé szerencsés fiatalok és bár nagyok az ellentétek, a végén azért jó látni, hogy elismerik egymás teljesítményét. A bajkeverő diákokból ügyes táncosok lesznek, akik persze a saját stílusukkal és hip-hop elemekkel színesítik a társastáncokat, de a film világában ezt nem elutasítással fogadják, hanem értékelik. A szerelmi szál, vagy inkább szálak és bonyodalmak itt a diákok között vannak, az egyik legemlékezetesebb jelenet a filmből pedig az, amikor Dulaine-nek végleg sikerül meggyőzni a diákokat egy tüzes tangóval, hogy érdemes nagyobb energiát fektetniük a táncba.

2. Dirty Dancing (1987)

dirty.jpg

Kép forrása: www.inlander.com

Talán a Paramount Pictures-t is meglepte, hogy mekkora sikert hozott ez a film, ami Patrcik Swayze karrierjében is kiemelten fontos mérföldkő volt. A remek zene és látványos táncjelenetek nem csak a közönséget ragadták magukkal, a filmet Oscar-díjjal is elismerte a szakma. A Dirty Dancingben is két világ találkozik, hiszen a jómódú, középosztálybeli családjával vakációzó Baby (Frances Houseman – Jennifer Grey játszotta) a munkásosztályból származó Johnny Castle-el (Patrick Swayze) jön össze. Rengeteg tánc, romantika, félreértés, feszültség, dráma – minden van a filmben, amitől évtizedek után is érdemes újra és újra megnézni, a legendás emelős jelenet pedig, miközben a Time of my Life szól, mindig mosolyt csal az arcomra.

Érdemes megemlíteni, hogy készült egy film 2004-ben Dirty Dancing 2. (angolul: Dirty Dancing: Havana Nights) címmel, aminek annyi kötődése van az eredetihez, hogy Patrick Swayze ebben is feltűnik, de csak egy kisebb szerepben. A Havannában, a forradalom előestéjén játszódó film férfi főszereplője Diego Luna, a női főszerepet pedig Romola Garai játszotta. Remek salsa zenék és táncjelenetek teszik igazi élménnyé ezt a filmet.

1. Hölgyválasz (2004)

ho_lgyv.jpg

Kép forrása: www.kultura.hu

Szinte tökéletes életet él John Clark (Richard Gere) chicagói ügyvéd, csodás feleséggel (Susan Sarandon) két gyerekkel, gyönyörű otthonnal, biztos munkával – mégis úgy érzi, valami hiányzik. Egy este munkából hazafelé egy tánciskola ablakában meglát egy arcot – és innentől megváltozik az élete. Családja előtt titkolva elkezd társastáncot tanulni Miss Mitzi stúdiójában, ahol megismerkedik a titokzatos fiatal nővel, Paulinával (Jennifer Lopez). Ő profi táncos, aki éppen önmagát keresi és először meglehetősen ridegen bánik Johnnal, de aztán rendeződik a kapcsolatuk és lelkesen készülnek ők és a tánciskola többi diákja az első versenyükre. Persze vannak bonyodalmak, John felesége magánnyomozót fogad, hogy kiderítse, esténként hova jár a férje, de végül kiderül, féltékenységre nincs oka, John őt szereti, csak egész egyszerűen hiányzott egy új impulzus az életéből. Érdekes karakterek, finom humor, nagyszerű a zene, valami általánosan jó hangulat és egy rendkívül intenzív tangó jelenet – ezek miatt szerepel a TVDokinál az első helyen a táncos filmek között ez a mozi.

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr7416326696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása