TV Doki

Egy ilyen Tanár nekem is jól jött volna

2021. január 27. - TV Doki

Jó sokat kellett várni A Tanár című sorozat folytatására, és a harmadik évad rögtön egy igen erős témával indított. Nagy Ervin továbbra is lubickol a főszerepben, Anger Zsoltot is jó nézni az igazgató szerepében, Liptai Claudia pedig az első epizódok alapján egészen jól beilleszkedett a csapatba. atanarfo.jpg

Kép forrása: rtl.hu

Egy német formátum, a Der Lehrer (magyarul Tanárok gyöngye címmel futott) alapján készült az RTL Klub A Tanár című sorozata, és be kell vallanom, hiába ment itthon is a tévében a német eredeti, azt a szériát nem követtem. A Der Lehrer 2009-ben mutatkozott be a német RTL-en, és meglehetősen sokáig, 2013-ig kellett várni a második évadra, viszont úgy tűnik, betalált a széria, hiszen azóta már a hetedik szezonnál tartanak. 

Az RTL Klub A Tanár című sorozatának első évada 2018 márciusában indult, és bár fenntartásokkal néztem bele, végül egészen bevonzott és így értelemszerűen a 2019 januárban érkezett második felvonást is követtem. Viszont a harmadik évaddal jó sokáig várakoztatták a tévénézőket, igaz az RTL Most+-on már tavaly tavasszal meg lehetett nézni az új részeket, a tévében viszont csak január 9-én indul el.

anger_1.jpeg

Kép forrása: media1.hu

Kicsit sok a drámából

A Tanár középpontjában Vasvári Szilárd, fizika-, kémia és testneveléstanár áll, no meg egy fiktív magyar középiskola diákja, tanári kara, illetve az ő kisebb-nagyobb problémáik. Az RTL Klub szándékai szerint dramedy-t készített, vagyis a komédia és dráma között egyensúlyoznak, azonban a harmadik évad nyitánya rögtön meglehetősen komorra sikerült, legalábbis ami a témaválasztást illeti. Az extravagáns, meglehetősen szokatlan pedagógiai eszközöket alkalmazó, átlagosnak egyáltalán nem nevezhető tanár és régi-új szerelme – aki egyben az iskola igazgató-helyettese is – kicsit se veled-se nélküled kapcsolata már önmagában teret ad szórakoztató és komolyabb jelenetekre, igaz számomra néha egy kicsit sok volt a folyamatos drámázás arról, hogy felvállalják-e vagy sem nyíltan a kapcsolatukat.

atanardrama.jpg

Kép forrása: youtube.com

A tanári kar, illetve a diákok közötti kapcsolatok szintén számos lehetőséget kínálnak apró gegekre, ahogy természetesen az is, hogy egészen máshogy viszonyul a két csoport a technológiához, az okostelefonokhoz és a közösségi médiához. A Tanár egyes epizódjaiban általában kiemelnek egy-egy diákot, akit középpontba helyeznek, és az alkotók az ő esetén keresztül beszélnek fontos társadalmi problémákról. A harmadik évad első epizódja rögtön a gyermekbántalmazást veszi elő, ami indításnak meglehetősen erős, és ahol ezúttal inkább a dráma volt túlsúlyban, mint a komédia.

Spoiler alert

Az új évad első epizódjában a készítők egyébként érezhetően igyekeztek minél többet belevinni, hogy bevonzzák a nézőket, volt folyosói kergetőzés lassított felvételen, kajacsata a kantinban, párkapcsolati probléma bizalomhiány miatt, nagy csókjelenet, és a már említett gyermekbántalmazásos szál. Ezenfelül érdekes hangulatot hozott a sorozatba Liptai Claudia megjelenése is, aki egy matektanárnőt alakít, aki összejött a kissé gátlásos, mama-kedvence történelemtanárral, Szeverin Csabával. Az ő kettősük szerintem nagyon jól működött a képernyőn, és bár az első pár epizódban viszonylag keveset szerepeltek – remélem, később ez változik -, nagyon kellemes színt vittek a szériába.

Jól működő páros

ervinanger.jpeg

Kép forrása: rtl.hu

Nagy Ervin már az első két évadban is lubickolt a szerepben és ez kitartott: hiteles alakítást nyújt, még akkor is, ha a sorozatbeli szerelmét alakító Trokán Nórával úgy tűnhet, nem mindig van meg a kémia. Viszont, amire érdemes odafigyelni, hogy mennyire jól működik Anger Zsolt és Nagy Ervin kettőse. A kiégett, de azért még segítőszándékú – egyébként alkoholista, de már gyógyulóban lévő – igazgató és a fenegyerek tanár pengeváltásai, élcelődései a széria legjobb jelenetei közé tartoznak.

A feldolgozott problémák valóban fontosak – a már tévében is leadott második részben a közösségi média valóságot és személyiséget torzító hatása, a látszat fenntartására való törekvés és az attól való félelem, hogy nem vagyunk értékesek, míg a harmadik epizódban egy fogyatékkal élő testvér melletti létezés kerül a középpontba -, nagyon pozitív, hogy az alkotók foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, azonban időnként kissé elnagyoltnak tűnik maga a probléma felvezetése, illetve a megoldása is. Ettől függetlenül, ha valaki szombat este egy kis szórakozásra vágyik, jó választás lehet A Tanár, egy órára biztos, hogy kirángatja a COVID-uralta valóságból a nézőket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr9016405178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2021.01.28. 14:39:33

Tényelg vannak fontos témák a sorozatban, és vicces jelenetek is, de az egész osszességében idegesítő. Adott egy középkorú férfi, aki úgy viselkedik, mintha maga is kamasz lenne: Jópofizik, haverkodik a gyerekekkel néha már kétségbeesetten, és képtelen egy komoly kapcsolatot kialakítani, noha lassan már neki is kamasz gyerekei lehetnének. Nyilván ilyen is van a való életben is, és lehet, hogy egyre gyakoríbb típus, mégsem hinném, hogy követendő példa lenne. Így azonban érthető, hogy a szabadidejében is a tanítványai problémáit igyekszik megoldani. Ha neki is lenne saját családja, felesége és két-három gyereke, akkor aligha lenne erre ideje a munkája, a rengeteg óra és az azokra való készülés mellett.

kiscsilla 2021.01.28. 16:59:52

Andy, ahogy magad is írtad, gyakori ez a típus, sőt egyre gyakoribb. Azt írod, nem követendő példa és ez így is van, de semmilyen utalás nem volt rá soha, hogy őt bárki is követendő példának állítaná be (már ami a magánéletét illeti). Ez is csak egy filmes karakter és kész. Nem mindenki példakép és nem is kell mindenkinek példaképnek lennie, aki feltűnik a képernyőn egy filmben. (Ha nem filmben, hanem amúgy, az már más kérdés.)

Andy73 2021.01.28. 20:04:39

@kiscsilla: Világos, hogy egy filmsorozatról van szó, aminek a fő célja nyilván a szórakoztatás. Egyébként csak néhány részt néztem végig, de feltűnt, hogy néhány probléma nem nagyon életszerű egy pesti suliban. Aztán megnéztem az eredetit, és Kölnben már sokkal életszerűbb volt a dolog, de a tanár ott is elég bizarr.
süti beállítások módosítása