TV Doki

Hiányzik már Westeros? - Tíz meglepő tény a Trónok harcáról

2021. február 03. - TV Doki

Január végén a variety.com számolt be egy újabb Trónok harca előzménysorozatról, ami „Tales of Dunk and Egg” címen futna majd, és az HBO sikerszériáját 90 évvel megelőző eseményeket dolgozna fel. Még korábban játszódik egy másik előzménysorozat, melynek forgatását a tervek szerint idén megkezdik; a House of Dragon a Targaryen-ház történetébe ad majd bepillantást. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor térhetünk vissza Westerosba világába, de addig is, amíg eljön a pillanat, összegyűjtöttem néhány meglepő, kevésbé ismert tényt a Trónok harcáról, ami új szintet hozott a sorozatkészítésben. Ha esetleg valaki még nem látta a szériát – lesznek spoilerek.

1. Döcögős kezdet got1.jpg

Kép forrása: mafab.hu 

Bár sok kritikát megfogalmaztak a rajongók a Trónok harca sorozat lezárása kapcsán, azt el kell ismerni, hogy minden idők egyik legsikeresebb és legnépszerűbb szériája lett a Westeros nagy házainak sorsát bemutató alkotás. A siker ugyanakkor egyáltalán nem volt garantált, annyira, hogy az első pilot epizódot ki kellett dobni és egy újat forgatni helyette, annyira rosszul sikerült. Azt, hogy mekkora problémák voltak az első próbálkozással jól érzékelteti, hogy David Benioff egy interjúban elmondta, hogy a pilot vetítésére meghívott barátaik közül senki nem jött rá, hogy Jaime és Cersei testvérek voltak, pedig ez a tény nem elhanyagolható szerepet játszott a történésekben.

A casting sem ment teljesen simán, így például az eredeti pilotban Catelyn Stark és Daenerys Targaryen szerepeit Jennifer Ehle és Tamzin Merchant játszották, viszont mire adásba került a show, Michelle Fairley és Emilia Clarke vették át a helyüket.

További érdekesség az eredeti pilot kapcsán, hogy abban feltűnt George R. R. Martin, a sorozat alapját képező Tűz és jég dala könyvek szerzője, aki egy vendég volt Daenerys és Khal Drogo esküvőjén. 

2. Kemény feladatok

got2.jpeg Kép forrása: thewrap.com

 Ha már szóba került Emilia Clarke, a sorozat egyik főszereplőjének több szempontból is kihívást jelentett a forgatás. Rögtön az első forgatási napon a stáb előtt leesett egy lóról és kiborult, sírva fakadt. A Trónok harca a megdöbbentő cselszövések, látványos és véres harci jelenetek mellett a szexjeleneteiről is híres, és bizony ezekből is bőven kijutott a Daeneryst alakító színésznőnek. Clarke az Esquire-nek nyilatkozva például arról beszélt, hogy egy alkalommal, amikor ilyen jelenetet forgattak, szünetet kellett kérnie, megivott egy csésze teát, kicsit sírdogált, majd ment vissza forgatni a következő jelenetet.

3. Barátság a filmen túl

got3.jpgKép forrása: 13thbird.blogspot.com

 A Stark gyerekek rögtön a sorozat első epizódjában egy-egy rémfarkas kölyköt kapnak, igaz a különleges állatok közül a végére alig maradnak páran életben. A szériában a rémfarkasokat északi inuit kutyák „formálták” meg, és a Sansa Starkot alakító Sophie Turner annyira megkedvelte a karaktere társául szegődött ebet, hogy örökbefogadta Zunnie-t. Sajnos a kutyus 2017-ben elhunyt. 

4. Ismerős arcok

got4.jpgKép forrása: gamespace.hu

A Trónok harca sikeréért háttérmunkások százai dolgoztak, akik egészen elképesztő látványt varázsoltak a nézők szeme elé. A látványtervezők és a díszletépítők talán a legköltségesebb és legidőigényesebb munkája az Arcok Csarnoka volt Braavosban, amihez több mint 600 maszkot kellett elkészíteni. Ráadásul oda kellett figyelni arra, hogy túl sok ismétlődés ne legyen, így az alkotók a háttérben dolgozók arcairól is mintázták a maszkokat, még a két showrunner, David Benioff és D.B. Weiss arcmásai is feltűnnek a díszletben.

5. Egzotikus nyelvek

got5.jpgKép forrása: dothraki.com

Az igazán nagy sorozatok sikerének egyik fő kulcsa, hogy az alkotók minden apró részletre odafigyelnek, a díszletek, a ruhák, a tárgyak, a karakteres viselkedése és beszéde is hiteles. A Trónok harcában ugyan általában angolul beszéltek, de számos jelenetben dothraki, illetve felső valyriai, (valyr) nyelven szólaltak meg a szereplők. Az HBO-t David J. Peterson nyelvész segítette abban, hogy a dothraki és a valyr nyelv hiteles legyen, és 2014-ben a Living Language egy kurzust is hirdetett, amely során dothraki beszédet lehetett tanulni. További érdekesség, hogy a Duolingo nyelvtanuló alkalmazás 2017-én elérhetővé tett valyr nyelvleckét.

6. Közös karakter

got6.jpgKép forrása: 9gag.com 

A Trónok harca sorozatban ellenségeket alakítottak, azonban van egy nagyon híres karakter, amit a Cersei Lanistert megformáló Lena Headey és Emilia Clarke egyaránt eljátszották. Nem másról van szó, mint a Terminátor filmek híres Sarah Connorjáról. Clarke a Terminátor: Genisys című filmben Arnold Schwarzenegger oldalán játszotta Sarah-t, míg Headey egy rövid ideig futó tévésorozatban, a Terminátor - Sarah Connor krónikái című szériában alakította a karaktert.

7. Kalózoldalak sztárja got7.jpg

Kép forrása: depositphotos.com

A TorrentFreak szerint a Trónok harca volt a legtöbbet illegálisan letöltött sorozat 2012 és 2017 között. A produkció népszerűségét mutatja, hogy 2015-ben kétszer annyi alkalommal töltöttek le illegálisan, mint a második legtöbbet torrentezett filmet. A hosszú uralkodásnak 2018-ban a The Walking Dead új évada vetett véget, igaz ehhez az is kellett, hogy abban az évben nem jelent meg új epizódja a Trónok harcának. A The Verge szerint 2019-ben az utolsó évad első epizódját 55 milliószor töltötték le illegális forrásból a bemutatást követő 24 órán belül.

8. Különleges összevető a Vastrónban got8.jpg

Kép forrása: librotrade.hu

Westeros nagy házai és a Trónok harca fő karakterei közül jónéhányan azért küzdenek, hogy elérjék a vágyott célt, megszerezzék a Vastrónt. A különleges történettel rendelkező trón számos kardból áll össze, köztük egy másik népszerű fantasy egyik kulcsfigurájának fegyvere is helyet kapott: Gandalf, a Gyűrűk Ura mágusának kardjáról készült másolat is ott van a Vastrónban.

9. Kihagyhatatlan karakter

got9.jpg

Kép forrása: watchersonthewall.com

A Trónok harca egyik legkülönlegesebb karaktere volt a Peter Dinklage által megformált Tyrion Lannister, aki inkább a furfangos cselvetések és a politikai csatározások mestere volt, de ha kellett igazi csatában is bátran viselkedett. A legkisebb Lannister testvér egyben a legállandóbb szereplő is volt a szériában, a 8 évad 73 epizódja közül 67-ben tűnt fel.

10. Csillagászati összegek

got10.jpg

Kép forrása: eu.tennessean.com/

Bár pontosan nem lehet tudni, hogy mennyibe került az HBO-nak a Trónok harca sorozat, annyi biztos, hogy több százmillió dollárt költöttek a produkcióra. Az első 5 évad során a sajtóban megjelent hírek szerint 5-6 millió dollárból jött ki egy-egy epizód, de azért akadtak ennél jóval költségesebb részek is. A hatodik évadban viszont már 100 millió dolláros költségvetéssel lehetett számolni, vagyis egy részt nagyjából 10 millió dollárból hozhattak ki. A hetedik évad is hasonló büdzsével futhatott epizódonként, az utolsó szezonra viszont még rátettek egy lapáttal. Igaz, a 8. évadban már csak 6 rész volt, azok viszont jó hosszúak, látványos csatajelenetekkel, vagyis a 15 millió dolláros epizódonkénti költségvetésről szóló hírek nem állhatnak messze a valóságtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr5516413856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.02.04. 02:27:24

Västerås (a pöttyös á az e, a karikás pedig az ó kiejtve) egy létező svéd város, akinek nagyon hiányzik, bármikor meglátogathatja,asszem még a Wiccer is repüli, de a fővárosból biztosan megközelíthető, cirka 100-120 kilométer...
:D
hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ster%C3%A5s

Gösser söralátét 2021.02.04. 07:59:57

A hiány felméréséhez elsőként kezdjük azzal, hogy mi a bánatos lófasz az a westeros?

lalolib 2021.02.04. 11:14:48

Nekem már vannak elvonási tüneteim, a sorozat első hat évadját azóta sem tudta egyetlen sorozat sem a "sutba vágni". Ami meg a "döcögős kezdést", kíváncsi lennék, hogy mi indokolta Jennifer Ehle és Tamzin Merchant, mert mindketten remek színészeket. Igaz, hogy nagyon remek helyetteseket választottak, főleg Emiliát, aki azóta sem tud elszakadni a sorozatban megformált szerepétől.
süti beállítások módosítása