TV Doki

„Ki lesz a következő, ha a Nagy Hármas már nem nyer versenyeket?” – Interjú John McEnroe, hétszeres Grand Slam győztessel

2022. augusztus 26. - TV Doki

A közelgő US Open sok szempontból tartogat izgalmakat a teniszrajongók számára. Az augusztus 29. és szeptember 11. között zajló tornán nem csak a sport nagyjai, de a fiatalabb generáció feltörekvő játékosai is jelen lesznek, mely számos fordulatos meccset hoz majd el a rajongók képernyőire. A tornára készülve, az Eurosport John McEnroe hétszeres Grand Slam győztessel készített interjút, akit többek között a sport legnagyobbjainak karrierjéről, esélyeiről és a fiatalabb generációról kérdeztek.

kep1.jpg

Forrás: Eurosport

Kezdve a női kategória legnagyobbjával, véleménye szerint mi Serena Williams legnagyobb eredménye a pályán és azon kívül?

Nos, erre a kérdésre nem könnyű egy-két mondatban válaszolni. A története és amit képvisel, mint afroamerikai nő, aki nehéz helyzetből jött és a valaha élt legnagyobb játékos lett, már magában egy óriási eredmény. De elég az eredményeire vetni egy pillantást, a Grand Slam-győzelmei mindent elárulnak. Ahogyan mozgatja az ütőt játék közben, az olyan, mint Tiger Woods és a golf – egy nagyon különleges történet jelenik meg előttünk a pályán. Azon kívül viszont nem ismerem annyira, tudom, hogy sok nehézséggel küzdött az életében, amiről saját dokumentumfilmjeiben is beszélt, de a végén ikonként, globális szupersztárként került ki belőle.

Mit gondol, milyen lesz a US Open Serena Williams számára? Élvezni fogja? Vagy feszültség és nagy nyomás veszi majd körül?

Serena olyan, mint Roger - nem azért megy oda, hogy első körben veszítsen. Az Openen nagyot szeretne alkotni, és ez számít most igazán. Azt hiszem, megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy "ki kell mennem a pályára és át kell élnem azokat az érzelmeket, amelyek a meccsek alatt rám törnek, hogy mire New Yorkba érek, legalább valamennyire jól érezzem magam ott, ahol vagyok, és csinálhassam a dolgomat". Jelenleg úgy tűnik, hogy ez sikerül is neki, de a fiatalabb játékosok azt gondolják, hogy "talán már nem mozog olyan jól, mint régen, most már nem olyan nagy a nyomás vele szemben a pályán". Ez az a gondolat, amivel meg kell küzdenie, hogy konzisztensen pontokat tudjon gyűjteni.

Mit gondol, mennyire nehéz a következő generációnak az olyan legendás játékosok nyomdokaiba lépni, mint Serena Williams? Kiket lát a következő nagy sztároknak?

Már jó pár éve gondolkodunk ezen. Nem ez az első alkalom, hogy egy sajtótájékoztatón elhangzott, hogy "ki lesz a következő, ha a Nagy Hármas már nem nyer versenyeket?". Nem látom esélyét annak, hogy bármelyik feltörekvő játékos is megközelítse azt a közeljövőben, amit a Nagy Hármastól láttunk.

Talán Alcaraz meg tudja ugrani ezt a mércét, de ő nem egy nagydarab srác – egy hihetetlen atléta, de 185 centiméter magas. Ha ezekkel a nagydarab fickókkal kell játszanod – Zverevek, Medvedev mind megközelítik a 2 méteres magasságot – egy teljesen más stílussal állsz szemben, sokuknak nagy az adogatása, és ez mentálisan megviselhető lehet velük szemben. Ha nem is ő, de egyszer majd lesz valaki, aki kiemelkedik, mint Medvedev egy évvel ezelőtt, akit azóta is az egyik favoritnak tartok.

Coric Cincinattiben számomra mindenkinél jobbat mutatott, fizikálisan egy szinttel kimagaslóbbnak tűnt, mint amit a legtöbb játékostól láttam. Miért ne vegyük be őt is a lehetséges „nagyok” közé? Ő az egyik olyan srác, aki megnyerheti a US Opent.

A férfi kategória mindig rengeteg izgalmat tartogat az idei év egyik legégetőbb kérdése pedig Novak Djokovic diszkvalifikálása volt az Australian Openen. Ön szerint igazságos lenne, ha Novak Djokovic a US Openen sem játszhatna, mert nincs beoltva?

Nem, nem hiszem, hogy ez igazságos lenne. Ezt már megbeszéltük, talán van oka annak, hogy ő 21, én pedig hét Grand Slamet nyertem. Én beoltattam volna magam, és elmentem volna játszani, de neki nagyon erős a meggyőződése, és ezt tiszteletben kell tartani. A világjárvány jelenlegi szakaszában, azt hiszem, már az emberek a világ minden részén többet tudnak róla, és az ötlet, hogy Novak nem utazhat ide, hogy játsszon, egy vicc.

Ön szerint emiatt Novak elvesztheti az esélyét, hogy a legjobb legyen?

Ez az a kérdés, amire mindannyian szeretnénk tudni a választ. A Nagy Hármas már mindenki más fölött áll, Rafa képes volt egy csodás győzelemre Ausztráliában, amire nem sokan számítottak,  a francia nyílt teniszbajnokságon pedig Novak még nem volt egészen régi formájában. Wimbledonban egészen utolérte ellenfelét, aztán Rafa megsérült. Szóval, ez rendkívül érdekessé teszi a dolgot, hogy láthatjuk ezt a két játékost egymásnak esni, és akkor még a harmadik nagyágyú, Roger Federer is szóba jöhet, de ő már egy ideje sérült. Novak most egy kicsit pihent, de fizikálisan késznek tűnik egy újabb versenyre. Ki mondja, hogy nem képes még néhány évig csinálni? Még mindig elérheti a 25 torna győzelmet, azonban szerintem ez a nyomás mentálisan megviseli az embert.

Ha a Nagy Hármas egy másik tagját vesszük górcső alá, Ön szerint Rafa Nadal esélyes arra, hogy világelsőként fejezze be az évet?

Igen, szerintem ő a favorit, abszolút. Meglepődnék, ha nem így lenne. Nagyszerű helyzetben van, ami elképesztő, ha figyelembe vesszük, hogy előtte fél évig nem játszott. Rafa olyan dolgokat csinál, amikről el sem hiszed, hogy megtörténtek, ezért is tartják őt a legjobbnak és ezért van ott minden idők legnagyobb játékosai között – sosem tudod, mire számíthatsz tőle. Wimbledonban nem játszott elődöntőt, Cincinnatiben pedig kikapott Coric ellen, azonban mind tudjuk, hogy őt a US Open érdekli legjobban. Nem aggódott túlságosan Cincinnatti miatt, legalább újra pályára léphetett. Nem is tudom, hogy lehetséges-e őt most „elkapni” a pályán, de nagyon meglepő lenne, ha nem ő lenne az első.

Végső soron ejtsünk pár szót a hármas utolsó tagjáról is. Mit tanácsolna Roger Federernek, hogyan fejezze be a pályafutását - búcsúturné vagy egy tiszta lezárás?

Ez egy óriási kérdés, de nem tudok kizárólagos választ adni. Én személy szerint nem akartam búcsúturnét, de ő nyilvánvalóan sokkal másabb helyzetben van, mint én voltam. Ez személytől függ, néhány embernek tetszik, hogy elhalmozzák ajándékokkal és szeretettel – ki ne szeretné? Ugyanakkor nem hiszem, hogy Roger 41 évesen ki akarna menni a pályára, és elveszíteni az első vagy második fordulót. Azt hittem, hogy a Laver Kupán játszik, remélhetőleg megnyer egyet, és utána elmegy Bázelbe, és visszavonul. Ez tűnt észszerűnek, mert fizikálisan nem volt képes arra a szintre eljutni, amire szüksége lett volna. Szóval, nem tudom, de ha jövőre játszani akar például az Australian Openen vagy ezeken a nagy versenyeken, akkor tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen. Szóval bármilyen döntést is hozzon, az biztosan érdekes lesz. Nem tudom, mi fog történni, ő a legszebben játszó játékos, akit valaha láttam, és maga a klasszis megtestesítője – az emberek pedig a pályán kívül is ugyanúgy fogják szeretni, mint azon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr5917932697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása