TV Doki

Ígéretes magyar Dallas

2021. január 05. - TV Doki

„Egész érdekes cím” - gondoltam magamban, amikor kiderült, hogy jön egy sorozat Doktor Balaton címmel, ráadásul teljesen magyar fejlesztésű szériáról van szó, így nem volt kérdés, hogy belenézek. Az első öt epizódot pörgettem le, és bár még nagyon az elején járunk, a nézettségi számok már biztatóak, a teljes lakosság körében az első két epizód közel milliós nézettséget hozott.

doktor_balaton_sorozat_tv2_logo_1.jpg

Kép forrása: media1.hu

A Doktor Balaton műfaja a készítők – a ContentLab&Factory gyártja a szériát, a vezető producer, Kapitány-Diószegi Judit – szerint dramedy, vagyis komoly témák és vicces helyzetek egyaránt előfordulnak. Viszont a magyar Dallasként is beharangozott széria első epizódjait nézve talán jobb lett volna, ha egyik, vagy másik irány mellett döntenek a készítők, mert egyelőre kicsit zavaros a helyzet. Az elmúlt évek sikeres hazai sorozataiból sok vígjátéki elem visszaköszön, amit az is magyarázhat, hogy a gyártócégnek köszönhetjük A mi kis falunkat, vagy a Drága örökösöket is.

Ismerős alaphelyzet

A TV2-n december 27-én rajtolt Doktor Balaton címszereplője dr. Balla-Tóth András, aki külföldi missziókon edződött, szemmel láthatóan a hivatása iránt nagyon elköteleződött orvos, azonban pechjére összetűzésbe kerül egy homályos ügy miatt a gyógyszerlobbival. Egyelőre igyekszem elkerülni a spoilereket, így konkrét történésekről majd később írok, de például ez a vonal lehetett volna egy igazán belevaló vállalás a készítők részéről – az orvosbárók, a gyógyszerlobbi és az illegális gyógyszerkísérletek ellen magányos harcát vívó, közben magánéleti problémákkal is küzdő orvos sztorijából tényleg izgalmas sorozatot lehetne készíteni.

Esetünkben azonban ez csak a kiinduló helyzet, ami miatt a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező orvos egy Balaton környéki kis településen helyezkedik el átmenetileg. Ha valakinek ismerős lenne a „nagyvárosi orvos az isten háta mögött” téma, nem csoda, hiszen a „Miért éppen Alaszka”, a „Szívek doktora”, vagy éppen a „Doc Martin” hasonló alapfelállásból indul ki. Balatonmeggyes elvileg egy álmos kis magyarországi falu, ehhez képest pedig meglehetősen mozgalmas ott az élet, persze ez érthető is, hiszen azt azért kevesen követnék napról-napra a képernyők előtt, ahogyan kapirgálnak a tyúkok, híznak a sertések, vagy érik a szőlő. Ennek megfelelően az első öt epizódba belefért baleset, emberrablás, sikkasztás, betörés, csempészés – és ezek csak azok az események, amelyek a bűnügyi hírek rovatban megjelennének. Persze, értem én, valamivel be kell szippantani az eleinte bizonytalan nézőket, fel kell vázolni a kiinduló helyzetet és bemutatni a szereplőket, de talán érdemes lett volna kicsit kevesebbet markolva megpróbálkozni ezzel.

 Arra már utaltam, hogy vannak visszatérő motívumok már bizonyított hazai sorozatokból, így a nem mindig tisztességesen játszó polgármester, az ügyeskedő „vállalkozó”, a falu fő hírmondója, aki mindenbe beleüti az orrát, a dolgokat időnként egészen nyakatekert szempontból néző falubeliek, és persze a kötelező élcelődés a rendőrökön sem maradt el. Azt már korábban lehetett tudni és az első epizódban elég hamar kiderült, hogy kincset érő, „mindent gyógyító” víz van a faluban az egyik telek alatt és persze indul az őrület, hogyan lehet ebből pénzt csinálni.

Imádom a Balatont, úgyhogy az nálam egy nagy pozitívum, hogy ott játszódik a sorozat – a 2019-ben a Viasat3-on futó Ízig-vérig egyik nagy vonzereje is ez volt számomra, meg Gryllus Dorka és Simon Kornél játéka.

Apró hibák drok.jpg

Kép forrása: origo.hu

A történetvezetés kapcsán egyelőre korai lenne túl sok következtetést levonni, ahogy azt már jeleztem. Nagyobb logikai bukfencek egyelőre nincsenek a forgatókönyvben, bár a rejtélyek száma villámgyorsan nő, de nyilvánvalóan ez volt a készítők szándéka.

A sok esemény arra is visszavezethető, hogy több történetszálon folynak az események. A címszereplő orvos körüli történések mellett ott van a „csodavíz” sztori, ezek mellett fut egy budapesti szál is, de még ezeken túl is vannak olyan irányok, amelyekről már csak spoileresen lehet beszélni.

 A castinggal kapcsolatos gondolataimmal még adós vagyok. Nos, a showműsorok kapcsán már említettem, hogy mintha kezdenének kifogyni a kereskedelmi tévék a népszerű, képernyőn is jól használható hírességekből és kicsit ilyen érzésem van a sorozatok kapcsán is. A Doktor Balatonban is látunk természetesen más szériákból ismerős arcokat – a címszerepben Mészáros Andrást láthatjuk, aki például a 200 első randiban játszott meghatározó szerepet, és szintén abból a szériából lehet ismerős sokaknak Sárközi-Nagy Ilona, aki Annát alakítja. Viszont összességében az volt az érzésem, hogy kevesebb a más sorozatokban már látott arc ebben a szériában, mint amihez sajnos hozzá lehetett szokni az elmúlt években. Voith Ági és Bodrogi Gyula üde színfoltok lehetnének a sorozatban, de ez egyelőre csak lehetőség, hogy miért, arról majd a spoileres részben.

A színészi teljesítményről sok mindent egyelőre nem lehet mondani, mivel sok a cselekményszál, meglehetősen sok a beszélő szereplő is, komoly karakterépítésre kevés az idő, meg persze öt epizód alatt nem lehet jellemfejlődésről beszélni, és abban sem vagyok biztos, hogy hosszabb távon komoly elvárásaink lehetnek ezen a területen. Mészáros András nekem egy kicsit halvány egyelőre, és nyilván teljesen más karakter és szituáció, mint a Kojotban, de ott bizonyította, hogy mennyire tehetséges, remélem, idővel ez kiderül ebben a sorozatban is.  

Jól jöhet majd egy napló – spoileres gondolatok

Jöjjenek akkor azok a dolgok, amikről csak úgy tudok írni, hogy elárulok pár dolgot a történésekből. Visszakanyarodva az egyik főszereplő, Leó nagyapját alakító Bodrogi Gyulához és Leó párja, Tina nagyanyját játszó Voith Ágihoz – nekem jó volt újra látni őket a képernyőn, ráadásul velük is promótálták előzetesen a sorozatot. Ehhez képest az első rész végén elszöktek, és pár említést leszámítva azóta mintha nem is léteznének. Lehet persze, hogy később visszatérnek majd. dr2.jpg

Kép forrása: filmsor.net

A Nokiás-dobozok országában azon nem igazán lepődünk meg, hogy egy polgármester – Leó ex-felesége, Zsóka -, egy sporttáskában adja át az éppen elsikkasztott 50 milliót, és arra is volt már példa, hogy milliókat loptak autók hátsó üléséről, de azért az már egy kicsit abszurd, hogy éppen Leó barátnőjének születésnapján, a buli közepén kell megtörténnie az átadásnak. Így persze esély sincs arra, hogy biztonságba helyezze Leó a pénzt, amit el is szed tőle a helyi „építési vállalkozó”, aki a gyakorlatban a maffiát képviseli az első öt epizódban. Neki és verőlegényeinek köszönhető az emberrablás – Leót hurcolják el – és a csempészés.  

A sokat emlegett Leó pedig nem más, mint akinek a nagyapja – Bodrogi Gyula karaktere, Duska bácsi – földjén a csodavizet megtalálják. Duska gyorsan átíratja rá, aztán persze adóügyi gondok miatt megy tovább a föld a barátnőhöz Tinához. Leó pedig a milliárdok csábításának engedve vállalkozna, erre kell a sikkasztott ötvenmillió, amit tartozása fejében a helyi maffia elvesz tőle.

Ha valaki azt gondolná, hogy túlbonyolítom a történések leírását, akkor nyugodjon meg, igazából még bele sem melegedtek az alkotók, hiszen András, vagyis Doktor Balaton nem csak elveszíti kórházi engedélyét, és ezért vidékre kell költöznie, de szakít - vagy szünetet tart, ez nem volt egyértelmű – Krisztával, a barátnőjével, akiről kiderül, hogy babát vár. Emellett megtudjuk, hogy apjával régen megromlott a viszonya, a jó barát ügyvéd, Bálint pedig gyanúsan viselkedik, valószínűleg félrelép. Bálint és a körülötte zajló történések egyébként az egyik budapesti történetszál.  

Az ötödik epizód végére egyértelmű, hogy alakul még egy romantikus szál András és Anna között, akivel egy baleset miatt ismerkednek meg. Lehet, hogy naplót kezdek írni, hogy követni tudjam az eseményeket.

Annak ellenére, hogy nekem az első néhány epizód alapján kicsit kérdéses a Doktor Balaton, jól illeszkedik a ContentLab&Factory eddigi, komoly sikereket elért munkáinak sorába. A hazai ízlésnek megfelelő sztori, ismert arcok mellett néhány, a tévében eddig kevesebbet látott színész, sok bonyodalom és titok, amiket ki lehet beszélni, mindannyiunknak ismerős karakterek – ezek mind adottak, az pedig majd eldől, hogy az első epizódok után milyen irányba fejlődik a szereplők élete.

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr5816372912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quattroman 2021.01.06. 12:29:23

Egyenlőre az egész olyan zavaros mint egy gondozatlan akvárium.
Túl sokat csapong a történet egyik szálról a másikra

kiscsilla 2021.01.06. 13:52:54

A Drága örökösök jó volt? :O
Odakötöznélek a tévé elé és végignézetném veled az összes szart, amit az RTL újabban a nézők képébe tol.
Az, hogy a karácsonyi szünetben minden évben ugyanazokat a filmeket vetítik 30 éve, vagy hogy szilveszterre nem tudnak összehozni egy normális műsort, egy dolog. Az meg egy másik, hogy minden este ugyanazokat a fosokat vetítik. Egy kaptafára készül mind, még a színhelyek és a színészek is ugyanazok. A Keresztanyu egy az egyben Drága örökösök, a sztori, a szereplők, minden! Ja, és tök gáz, hogy az RTL mindig ugyanazzal a 15 színésszel forgat, mintha nem is lenne több az országban. Helyesbítek: Már színeszekre sem tart igényt. Mi a faxomat keres a buta, igénytelen Ganxta a műsorban?
Persze amíg a lebutított népnek ez bejön, miért erőltetnék meg magukat igényes műsorok készítésével?

2021.01.06. 14:06:36

@kiscsilla: mielőtt nagyon belelndülnél a sznobériába, igen, a műfajában (napi sorozat) a Drága örökösök jó volt. És nem, nem ugyanaz a Keresztanyu, a sztorinak köze nincs hozzá. A Drága örökösökben az volt a jó, hogy volt egy önmgaában is jópofa, izgalmas alapsztori az összeköltöztetéssel, de az igazi erőssége az volt, hogy deklarátlan egy évet akart felölelni, vagyis tudni lehetett, hogy lesz vége, hogy halad valahova, amit el fog érni, és nem Bariközt lesz belőle. Ezen felül volt benne humor, és a történet sem a sima napi sorozat sztorikat követte, tehát nem annyiból állt, hogy vannak emberek 1-2 helyszínen és random dolgok történnek velük, hanem az egész egy előre felskiccelt irányba tartott, ez abszolút újdonság volt az eddigi napi sorozatokhoz képest.

"Persze amíg a lebutított népnek ez bejön, miért erőltetnék meg magukat igényes műsorok készítésével?" - ezt a kovácsákosos nyekergést meg végre el kéne felejteni, az átlagember nem kazah művészfilmeket szeretne az esti háttértelevíziózáshoz, ráadásul a kereskedelmi tévézés sosem szólt a (szerinted képzelt szinten) minőségi műsorokról, már maga a fogalom, hogy kereskedelmi tévé, meghatározza, hogy miről van szó. Ha ezt nem érted, akkor az egész képet nem érted.

"az RTL mindig ugyanazzal a 15 színésszel forgat" - ez is veretes tévedés, pont a Drága örökösök termelt ki egy egészen új színészgárdát, Koltain, Hajdú Steve-en, meg Kiss Ramónán kívül a többieket eddig nem vagy alig lehetett látni valamiben, mostanra viszont legalább egy tucatnyian ismert és foglalkoztatott színészek lettek a sorozatból, a TV2 konkurens napi sorozatában fel is bukkant a Drága örökösökből legalább 4-5 arc, szóval éppen ellenkezőleg, egy új gárdát épített ki az Örökösök.

Quattroman 2021.01.06. 18:15:34

@várom a levelet:

Nem erre van igény hanem ezt tolják a pofánkba. A többi sem volt jobb, Isaura, Csúnya lány, stb. (jó az a népeknek)
Időtöltésként kapcsolják be sokan a készüléket, ha nincs miből választani ezt nézik nyilván.

2021.01.07. 08:10:01

@Quattroman: ne haragudj, de ez egy teljesen dilettáns vélemény, legfeljebb az olyan fikciós reality-re lehet ráfogni, mint amilyen például az Éjjel-nappal Budapest akar lenni. A Drága örökösöknek egészen épkézláb forgatókönyve volt, valódi színészek játszottak benne, és egyáltalán nem minimálból készült, konkrétan egy utcát felépítettek neki, meg ha informálódnál, tudnád, hogy egy ilyen napi sorozatnak a milliárdot is eléri a büdzséje egy évre vetítve. Azt például tudtad, hogy a Barátok közt szkriptjét többek közt elismert, élvonalbeli kortárs szerzők írják? Szóval csak az derült, hogy nem értesz hozzá, de indulat az van :) Egyébként nem kell nézni, senki nem tiltja meg, hogy a Mária rádiót hallgasd, vagy Szolzsenyicint olvass este, tényleg rohadt unalmas már ez a nyivákolás, hogy szart adnak a tévében. Dobd ki a tévédet, vagy húzd ki belőle a kábelt, és nézz esténként művészfilmeket.
süti beállítások módosítása