TV Doki

Mit nézzünk bejglikóma mellé? – A TVDoki karácsonyi ajánlója

2020. december 21. - TV Doki

Jól bevált filmekkel és meglepő választással is készültek a hazai csatornák a karácsonyi időszakra. Természetesen idén sem kell nélkülöznünk Kevint, de Shrekkel, Harry Potterrel, vagy akár a Jumanji új feldolgozásával is lazíthatunk, ha már túl sok a halászlé és a bejgli.

photo-1575741878981-f76dfec7f11e.jpg

Forrás: https://unsplash.com/photos/-YrxN2SbtNk 

Ritkán fordul elő a TVDoki blogon, hogy a hazai tévés piac szakmai részleteivel foglalkozzunk, de évek óta hajtogatják a piaci szereplők és a szakemberek, hogy nagyon szétaprózott a piac. Amikor ezt a posztot írtam, akkor szembesültem azzal, hogy mennyire letaglózó szám, hogy több mint száz magyar nyelvű csatorna kínálatából lehet válogatni. Az persze más kérdés, hogy mennyire találja meg magának az ember azt a tartalmat, ami a hangulatának éppen megfelelő, de ha esetleg a klasszikus, lineáris tévézéssel ez nem menne, akkor még mindig jöhetnek a streaming szolgáltatók.

A zöld ogre és Kevin is lecsapnak a rekeszizmainkra

De kanyarodjunk is vissza a karácsonyhoz, illetve ahhoz, hogy mit is ajánl a TVDoki az ünnepekre, ha már ott tartunk, hogy egy falatot sem tudunk letuszkolni, meguntuk a társasjátékot vagy éppen a gyerekek is egy kicsit elcsendesednek. A december 24-e hagyományosan nem túl erős a tévékben, ami érthető is, hiszen főleg este kevesen választják a képernyő bámulását a családi együttlét és ajándékozás közben. Az idei év azonban különleges, a korlátozások miatt a megszokott nagy, közös ünneplés valószínűleg sok helyen elmarad, így talán nagyobb szerep jut a tévének.

giphy.gif

Forrás: https://giphy.com/gifs/dreamworks-sure-hmmm-ogre-ggv4eJK7WIScDuWupT 

A délutáni kínálatból egyik kedvenc animációs filmemet emelném ki, a TV2-n 16:10-től vetítik a Shrek című alkotást. A zöld ogre kalandjai a szamárral, a sárkánnyal és persze Fionával az egész családnak jó szórakozást nyújtanak, jó zene, klassz beszólások dobják fel az élményt. Ráadásul 25-én és 26-án délután érkeznek a folytatások, így teljes lehet az élmény. Maradva 24-e délutánjánál, 14:55-től a Viasat3 egy Harry Potter filmmel kedveskedik a nézőknek sőt, 18:00-tól újabb kalandokkal jön a varázslótanonc, egészen este 9-ig.

December 24-én este 18:50-től jön az RTL Klubon A diótörő és a négy birodalom, ami a klasszikus történet 2018-as feldolgozása. Keira Knightley, Helen Mirren, Morgan Freeman is szerepel a filmben, a főszereplő Clarát pedig az a Mackenzie Foy alakítja, akivel többek között a Csillagok között című sci-fi-ben találkozhattunk. Ha a Csajkovszkij baletten alapuló, egereket, megelevenedett ólomkatonákat, ijesztő bohócokat és furán kinéző uralkodókat felvonultató mese nem jön be, akkor 19:00-kor meg lehet próbálkozni a TV2-n a Jumanji – Vár a dzsungel című filmmel, ami az 1995-ös alkotáshoz csak a játék nevében kötődik. Ezúttal viszont a négy fiatal nem egy társasjátékot, hanem egy öreg játékkonzolt talál, ezzel a játékkal, ami beszippantja őket és indulnak a kalandok, no meg persze a küzdelem a túlélésért. Dwayne Johnson és Jack Black is játszik a filmben és amikor néztem, többször is arra gondoltam, hogy mennyit szórakozhattak a forgatás során a színészek és a stáb többi tagja.

A videójátékos vonulat teljesen más szinten ugyan, de visszaköszön az RTLII-n szenteste 19:30-kor kezdődő Ready Player One-ban is, ahol a virtuális valóságban indul mindent elsöprő hajsza és küzdelem a mesés gazdagságért és a virtuális világ fölötti uralomért. Ahogy észrevehettétek, az eddig ajánlott filmek között eddig nem volt igazi karácsonyi mozi, de a december 24-i ajánló végére jöjjön az a film, ami már hosszú ideje nem hiányozhat a magyar tévés kínálatból az ünnepek alatt. Este 21:05-től a TV2-n Reszkessetek, betörők!, amit ugyan már rengetegszer ismételtek, de valahogy úgy vagyunk vele, mint egy Bud Spencer-Terence Hill filmmel, még mindig mosolyt tudnak csalni arcunkra a poénok, a betörők agyatlan szívatása és ne felejtsük el azt sem, hogy mindig vannak, akik először találkoznak ezzel a filmmel.

giphy_1.gif

Forrás: https://giphy.com/gifs/filmeditor-home-alone-christmas-movies-xUySTNgybuf4GBCjdK 

Agymanók és jeges varázslat

A 25-i kínálatban több olyan film is akad, ami elé nyugodtan leülhet az egész család. Az RTL Klubon 15:55-től jönnek az Agymanók, aminek alapsztorija, hogy a tinédzserkorba lépő főszereplő lány, Riley családja a csendes kertvárosból a nyüzsgő San Franciscóba költözik. Az animációs filmben az érzelmeket apró lények testesítik meg a Riley agyában található Központban, ahol a költözés miatt természetesen kitör a káosz, és indul a kacagtató, vagy éppen elgondolkodtató kalandok és történések sora.

frozen_eggfeatured.jpg

Forrás: https://static.onecms.io/wp-content/uploads/sites/13/2015/06/22/frozen_eggfeatured.jpg

Este 18:50-től egy másik közös családi szórakozást ígérő film jön az RTL Klubon, a Jégvarázs első része, a zenés animációs filmben hűséges rénszarvas, egy igencsak beszédes hóember és egy hegyi ember segíti Annát, hogy megtalálja nővérét, Elsát és véget vessen a fagyos varázslatnak, ami a királyság pusztulásával fenyeget.

Nagyjából a Jégvarázzsal egy időben kezdődik, 18:45-kor a Dunán az egyik legbájosabb magyar rajzfilm, ami elé szintén érdemes leülni a gyerekekkel, de azt kell mondjam, hogy még felnőttként is jó szórakozásnak számít. A Szaffi 1984-ben készült, Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József dolgoztak rajta többek között. A Jókai Mór Cigánybáró című műve alapján készült filmben Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia kalandos úton szerzi vissza örökségét, és a vele járó kincseket, köztük Szaffit – aki igazából Sophie, Ahmed pasa lánya. Remek karakterek, pörgős történet, valóban vicces jelenetek és happy end – kell más egy könnyed karácsony esti szórakozáshoz?

Hasonlókat kínál egyébként a TV2-n december 25-én 19:00-kor kezdődő, Instant család című film, amelyben egy pár az örökbefogadás mellett dönt és úgy alakul, hogy egyből három testvér kerül hozzájuk. Az új helyzet persze számtalan bonyodalommal jár, időnként mókás, máskor bosszantó helyzetek sorával kell megküzdeniük az újdonsült szülőknek, de a végére összeforr a család.

Este 21:05-től pedig ismét Keviné a főszerep a TV2-n, jön a Reszkessetek betörők! 2.: Elveszve New Yorkban. Kevin ezúttal a reptéren veszik el, és alaposan felderíti magának New Yorkot, az igazi móka a nézők számára pedig akkor veszi kezdetét, amikor összeakad a börtönből megszökött Vizes Bandával, és indulhat újra a szívatás.

Karácsonyi hangulatot ugyan nem hoz, de mindenképpen olyan film, amit érdemes megnézni, a Viasat6-on 21:00-kor kezdődő Szárnyas fejvadász 2049. A kultikus sci-fi „folytatásában” harminc évvel később járunk, a replikánsokra vadászó fejvadász (Ryan Gosling) különös felfedezést tesz, de hogy kiderítse az igazságot szüksége van a 30 éve eltűnt Deckardra (Harrison Ford). A folytatás sokak szerint méltó volt az elődhöz, és bár a játékidő meglehetősen hosszú (164 perces filmről van szó, ami reklámszünetekkel több mint 3 órás időtöltést jelent), megéri végignézni.

Hugh Grant táncol és énekel és beköszön Mary Poppins is

December 26-án már jönnek az előző napokba leadott filmek ismétlései délelőtt és délután, de azért estére bőven akad néznivaló. Az RTL Klubon, 18:50-től kezdődik a Zootropolis – Állati nagy balhé című animációs film. Zootropolis a modern emlősök fővárosa, lényegében egy emberi nagyvárosnak megfelelő intézményekkel és működéssel. Ide érkezik meg a zöldfülű rendőr, Judy Hopps (aki egyébként egy nyuszi), és természetesen szembesül azzal, hogy a jóval nagyobb és erősebb állatok között nem egyszerű érvényesülni. Kitartással, leleménnyel és egy gyors észjárású, szélhámos róka segítségével sikerül bizonyítania.

tenor_1.gif

Forrás: https://media1.tenor.com/images/1168a753504961e4f44c36cea156c7a0/tenor.gif?itemid=14136486

Számomra a legjobb karácsonyi és romantikus film egy és ugyanaz és szerencsémre hosszú évek óta mindig van rá lehetőség, hogy megnézzem a tévében – ezúttal 26-án este 19:00-kor kezdődik majd a TV2-n az Igazából szerelem. Elképesztő szereplőgárda, könnyed történet, érzelmek maximális hőfokon de mégis mindezt sikerült úgy tálalniuk a készítőknek, hogy ne legyen giccses – ráadásul mindez karácsonykor játszódik. Több mint kétórás filmről van szó (129 perc a játékidő), de egy pillanatra nem ül le, a sok párhuzamos szál kitartóan halad egymás felé, tökéletesen adagolt zenei aláfestéssel és egészen elképesztő, angolos sztorikkal – milyen gondolat már, hogy a miniszterelnök a város egyik leghosszabb utcájának minden házába becsönget, hogy megtaláljon valakit, és ha már ajtót nyitnak, akkor elénekel egy karácsonyi dalt. Nem is beszélve a Downing street 10-ben előadott táncról! Szóval, aki teheti, ne hagyja ki idén sem, jót tesz a lelkünknek egy ilyen év után!

Ha fennmaradhatnak a gyerekek sokáig, a 26-át érdemes egy régi klasszikus modern folytatásával zárni. Mary Poppins neve valószínűleg ma is minden gyerek számára ismerős, a 2018-as, Mary Poppins visszatér című filmben Emily Blunt (a TVDoki egyik kedvenc színésznője) alakítja. Az este 21:00-től a Viasat 3-on látható filmban a kedves dadus 30 év után tér vissza, hogy a már felnőtt Michael Banks és gyerekei életét hozza egyenesbe az 1930-as évek gazdasági válság által sújtott Londonjában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr3616353042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása