TV Doki

Lépések és érzelmek – így táncoltak a sztárok

2020. december 14. - TV Doki

Szombaton a döntővel zárult a Dancing with the Stars – Mindenki táncol első évada a TV2-n, magas dózisban kaptunk túlcsorduló érzelmeket, könnyeket és azért volt részünk látványos produkciókban is. A TVDoki kicsit elfogult volt, hogy miért, az kiderül a bejegyzésből, ahogy az is, melyik zsűritagot tartaná meg mindenképpen a következő évadra.  

9256738.png

Forrás: TV2 Sajtószoba

Ha nem lennénk éppen egy világjárvány közepén, amikor erősen ajánlott a személyes kontaktusok kerülése, azt mondanám mindenkinek, irány a tánciskola! Valószínűleg sokan érezhették úgy a Dancing with the Stars (DWTS) adásait követők közül is, hogy mégiscsak jó lenne kipróbálni, milyen is az a társastánc. Hiszen mit láttak a műsorban? Több-kevesebb tehetséggel megáldott sztárok dolgoztak hétről-hétre profi partnerükkel azon, hogy értékelhető táncprodukcióval álljanak elő szombat esténként a közönség szórakoztatására, és csillogó ruhákban, rengeteg érzelemmel, remek zenékre táncoltak és sokszor érezhették úgy a nézők, hogy bizony még élvezik is azt, amit csinálnak.

Az már csak hab a tortán, hogy nem csak fizikailag nagyon hasznos a társastánc – elég csak arra gondolni, hogy milyen egyenes tartást ad, nem beszélve arról, hogy mondjuk egy 1,5-2 perces intenzív szamba kardioedzésnek sem utolsó -, de érzelmileg is nagyon sokat tud adni. Nem véletlen, hogy a DWTS döntőjébe jutott 4 sztár mindegyike kiemelte ezt a tényezőt. Rengeteget tanultak saját magukról és bár tudom, hogy egy ilyen produkcióban szinte patikamérlegen tervezik meg, hogy ki, mit mondjon, hogyan viselkedjen, de nekem nagyon őszintének tűnt az is, amikor arról beszéltek, hogy a profi táncos partnereikkel milyen közel kerültek egymáshoz.

Bevált formátum

A TVDoki a múlt héten a kedvenc táncosfilmjeivel hangolt a DWTS múlt szombati döntőjére, no meg azzal, hogy megnézte az első adást is. Sajnos arra nem volt módom, hogy folyamatosan kövessem a show történéseit, de az első produkciókat és a döntőseket összehasonlítva nagyon látványos volt a változás, erről majd később még bővebben lesz szó. A Dancing with the Stars a BBC formátuma, amit eladtak már 58 országba, elképesztő sikerrel fut világszerte és itthon a TV2-n októberben indult az első évada. Igazán nagy kockázatot nem vállalt ezzel a show-val a csatorna, hiszen a formátum népszerűségét mutatja, hogy az Egyesült Államokban már 28 évad is lement, vagyis nem tudják megunni.

3ae95d2313a514c0c6fb252ee07a3deb_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (Győztes páros: Gelencsér Tímea és Hegyes Bertalan)

A tánc persze fontos a show-ban, de az igazi vonzerőt és érdekességet nyilván a sztárok jelentik. Ha emlékeztek a Farm VIP kapcsán már megfogalmaztam, hogy ha kiszakítják a komfortzónájukból és a határaikat feszegető kihívások elé állítanak ismert embereket az nagyon vonzza a nézőket, szinte garantált a siker. Ha belegondoltok, nincs ez másként a DWTS esetében sem, hiszen teljesen mással foglalkozó sztároknak kell betanulnia a koreográfiákat és elsajátítani ismeretlen mozgásformát – ami egyáltalán nem olyan könnyű, mint azt a profi táncosok produkciója alapján gondolnánk. Elképesztő koncentrációt igényel, és bizony komoly fizikai erőpróba is.

Casting: hiányérzet és piros pont

A casting tehát kulcsfontosságú és ebből a szempontból nekem volt egy kis hiányérzetem. Nem igazán értettem például Emilio szerepeltetését, a zenész ugyan egy szerethető karakter, de még a nem túl acélos férfimezőnyből is nekem kissé kilógott, lefelé. Persze lehet, hogy a készítők szándékai szerint ő képviselte a viccfaktort, meg az is igaz, hogy az ő esetében lehetett volna igazán látványos a fejlődés. Nekem személy szerint csalódást okoztak a férfi sportolók, az egykori teniszbajnok Noszály Sándor szerintem még teljesen laikus szemmel is igencsak hadilábon állt a tartással, a lépésekkel, de Tóth Dávidon is látszott, hogy teljesen más mozgásformában érzi otthon magát.

5e2e60e3ba95a9b690465d6242e77cc8_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (Pásztor Anna és Köcse György)

Hatalmas piros pont jár viszont Pásztor Anna énekesnő beválogatásáért, akiről ugyan kiderült, hogy van táncos múltja, de nekem nagyon bejött a belőle áradó energia és szerintem nagyon sok néző is így volt vele, nem véletlen, hogy döntőbe jutott. A szintén döntős Gelencsér Tímeának elképesztő mázlija volt, hogy olyan partnert kapott Hegyes Bertalan személyében, akivel nagyon-nagyon passzoltak egymáshoz – nyilván nem volt véletlen a választás, de azért azt tudni kell, hogy a táncban kulcskérdés, hogy mennyire tudnak egymásra hangolódni a partnerek, és ezt igazából elég nehéz előre kiszámolni.

A DWTS-ben egy nemzetközi sztár is szerepelt, Gabriela Spanic, ami bevallom, kissé meglepett. Mármint nem az, hogy volt egy nemzetközileg is ismert ember a produkcióban, hanem az, hogy éppen ő volt az. A Paula és Paulina főszereplője hatalmas sztár volt – 20 évvel ezelőtt. Nyilván ma is közismert, de azért nem nevezném élvonalbeli világsztárnak. Viszont mellette szólt a színpadi rutin, amiből jócskán merített a döntős produkciók során, ezzel pótolta ki azt, ami a tánclépésekben hiányzott. Az ő partnere Andrei Mangra volt.     

bb0f7adda5e6cb2f12f0e8a64a7ab61a_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (Győrfi Dániel és Stana Alexandra)

A negyedik döntős Győrfi Dániel volt, akit influencerként, vloggerként mutattak be, de valószínűleg sokkal inkább Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője fiaként gondolnak rá az emberek. Azt, hogy elég kevesen ismerhették a műsor elején jól mutatja, hogy rögtön az első adásban kiesett, aztán a koronavírus-járvány átírta a készítők forgatókönyvét, több versenyző is kénytelen volt kiszállni emiatt, így visszatérhetett partnerével, Stana Alexandrával és éltek az új lehetőséggel, valóban nagyon odatették magukat.

Látványos fejlődést mutattak a sztárok

Ahogy már említettem, a döntő előtt megnéztem az első adás produkcióit, aztán persze jött a finálé és bár meglehetősen szkeptikus voltam, de kellemesen csalódtam. Elképesztő, hogy mennyit változtak pozitív irányba a sztárok, és bár természetesen egy ilyen show-ban nem lehet elvárni, hogy profi táncprodukciót adjanak elő, de nézhető és tulajdonképpen élvezhető show-t csináltak. Nagyon jó megoldás, hogy a három fordulóból álló döntő első részében minden pár azt a táncot adta elő, amit az első adásban is.

Nem tudom, mennyire érződött, amikor a döntő résztvevőit mutattam be, de be kell, hogy valljam, volt személyes kedvencem, mégpedig Pásztor Anna, aki Köcse Györggyel táncolt. A leginkább nála voltak meg a tánclépések, de persze a show sem maradt el, és elképesztő felszabadultság sugárzott belőle látszott, hogy eltűnt az a kis bizonytalanság, vagy talán félelem, ami az első műsorban még érezhető volt.

45c0deebbe47b13dc47561f2bf15360a_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (Gelencsér Tímea és Hegyes Bertalan)

A döntő legnagyobb meglepetését azonban Gelencsér Tímea okozta, aki bevallottan rengeteg gátlással és félelemmel vágott neki a show-nak, és a fináléban már olyan produkciókkal állt elő, amelyek nem csak a zsűri csodálatát váltották ki, de azt kell mondja, hogy élmény volt nézni. Az ő esetükben nagyon sokat hozzáadott a dologhoz, hogy talán ez a páros hangolódott legjobban egymásra. 

A fejlődés egyébként a másik két döntős sztár esetében is látványos volt, ami nekem arról árulkodik, hogy egyáltalán nem vették félvállról azt a négy hónapot, amíg a profi táncosokkal együtt dolgoztak, komoly munkát tettek bele ebbe a produkcióba.

Könnyekből sem volt hiány

Ahogyan egy ilyen nagyszabású show esetében elvárható, érzelmekből is volt bőven. Jó néhány társastánc versenyen voltam és a könnyek ugyanúgy velejárói egy ilyen eseménynek, mint az öröm és a boldogság. Nos, könnyekből a DWTS döntőjében sem volt hiány, Pásztor Anna egy sérülés lelki feldolgozása, Gelencsér Tímea a gátlások leküzdése és egy jó barát megtalálása, míg Gabriela Spanic a közelmúltban elhunyt édesanyjára emlékezve küzdött a könnyeivel, érthető módon. De a zsűri tagjai is igencsak elérzékenyültek időnként.

8ef2a197b2f8e061a58e3681e6f136b5_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (Gabriela Spanic és Andrei Mangra)

Ha már szóba került a zsűri, akkor röviden emlékezzünk meg róluk is. Ördög Nóra, Molnár Andrea, Schiffer Miklós és Kováts Gergely Csanád voltak a tagjai és azt kell mondjam, hogy telitalálat volt Ördög Nóra szerepeltetése ebben a szerepkörben. Ő hosszú ideig versenytáncolt, vagyis szakmailag is tudta értékelni a látottakat, de közben rutinos tévés is, akinek már vérében van, hogyan kell tovább pörgetni a show-t, mivel lehet reakciókat kiváltani a közönségből. Az kiderült szombat este, hogy jövőre is lesz DWTS a TV2-n, én őt mindenképpen megtartanám a zsűriben, ha lenne beleszólásom.

262895fa4d74b416bf13d0e2a5896d1f_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András)

A két műsorvezető Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András voltak, akik profin hozták a kötelezőt, bár azt azért meg kell jegyeznem, hogy az én ízlésemnek az első adásban túl sok volt a hangos kiabálás. Értem én, hogy hangulatot kell csinálni, meg amúgy is hangzavar van, de azért talán kicsit visszafogottabban is lehet ezt csinálni. A döntőre úgy éreztem, hogy ezen a területen javult a helyzet. A látványra egyébként nem lehetett panasz, kitettek magukért az alkotók és külön piros pont azért, hogy tágas volt a tánctér, nem kellett visszafogniuk magukat a pároknak. A fények kapcsán időnként nem értettem, hogy miért halványulnak el produkció közben – persze, a hangulatot követni kell, de azért ebben az esetben a látvány a legfontosabb, ahhoz meg nagyon sok fény kell.

Felültettek mindenki az érzelmi hullámvasútra

Talán Ördög Nóra fogalmazott úgy a döntőben, hogy egy „érzelmi hullámvasút”, amit átélt és a tánc, a látvány mellett egy ilyen show-nak ez a lényege – hiszen ezzel lehet hétről-hétre a képernyők elé ültetni a nézőket. A DWTS egy debütáló formátum volt itthon – bár volt már hasonló próbálkozás Szombat esti láz címmel az RTL Klubon, apró érdekesség, hogy a második évadban az egyik műsorvezető Ördög Nóra volt -, így kucsfontosságú volt, hogy szerethető karakterek és izgalmas sztorik legyenek benne, amit szerintem megkaptak a nézők.

32c5bab60ccf5a5382593a06e01ea69e_600.jpg

Forrás: TV2 Sajtószoba (A döntő négy párosa)

Meggyőződésem, ha sokkal többen próbálnák ki a társastáncot, lényegesen jobb hely lenne a világunk – egészségesebbek lennénk fizikailag és lelkileg egyaránt. Az ilyen műsorok talán meghozzák sokak kedvét, ezért igazán jó hírnek tartom, hogy jön jövőre a folytatás. Addig pedig mindenki táncoljon, ha pedig szükség van egy kis inspirációra, akkor menjetek fel a tv2.hu-ra, ott vissza lehet nézni a DWTS produkcióit!

A bejegyzés trackback címe:

https://tvdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr2816338936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása